Visualitzacions de pàgina durant la darrera setmana

dissabte, 10 de desembre del 2011

Cinema a les aules


Enguany tinc la sort de treballar amb un company que té molta vocació per la docència i això fa que hom pense en millorar i, com deia el poeta grec Kavafis, "aprendre dels que saben". El seu màxim recurs a l'hora de fer classe és el còmic; tanmateix, el cinema juga molt a favor de la seua empresa pedagògica. 

Darrerament ha projectat al seu alumnat el film Batman begins, un llargmetratge que conté acció, ritme i èpica, a més d'un rerefons filosòfic interessant que ell usa per fer reflexionar la canalla. D'aquesta manera fa honor a la dita de Don Bosco: "con los chavales entra con la suya y salte con la tuya".  

Comentava aquest company que la vida li va canviar quan, als 15 anys, un professor posà a la seua classe La vida de Brian, pel·lícula que cada cop que veig no puc aturar-me de riure i que donaria per a dos o tres articles al bloc. 

Jo recorde que als 12 anys la mestra de religió ens posà al col·le Benhur i em vaig quedar palplantat, emocionat i bocabadat. Per contra, a l'institut, el profe de filosofia projectà fragments de 2001, una odisea en el espacio, concretament l'escena en què hi ha un home que no para de córrer dintre una nau espacial,  i encara em pregunte què volia explicar-nos amb aquella escena. De fet tinc pendent veure-la i traure'm de dubtes, ja que un mestre com Kubrick mereix tots els meus respectes. Altre film que em marcà com a alumne fou Tiempos modernos de Chaplin que Paco Hernández, gran professor d'Història, utilitzà per explicar-nos la Revolució Industrial. 

Els darrers cursos he treballat molt amb dues pel·lícules que m'apassionen El hombre elefante de David Lynch i El pianista de Roman Polanski, als alumnes els encanta, en aquests casos, pel fet de basar-se en fets reals, encara que en la primera existeixen algunes llicències del director que no són realment certes. 

I a vosaltres, quines pel·lis us ficaven a l'institut? O quines pel·lis poseu com a profes? 


2 comentaris:

  1. Mira, ja té gràcia que hages parlat de Don Bosco perquè precissament ens ficaren una pel·lícula sobre ell que, lluny de ser còmica, ens tingué a Silvia i a mi riguent tot el que va durar! XD!
    Recorde que veiem pel·lis a l'assignatura d'anglès sobretot: X Files, Moulin Rouge, Pirates of Caribbean, Men of Honour, etc. són les que recorde ara. Fora d'aquesta assignatura recorde algun documental a història (molt interessant, de veres!) que em va descobrir els Medici, p.e.

    ResponElimina
  2. Jo recorde que el professor de psicologia (era una assignatura optativa) ens va posar unes quantes de Julio Medem, però recorde especialment la de "Los Amantes del Círculo Polar". I en història també ens posaren "Bienvenido Mr Marshall"!

    ResponElimina